turheisa toppen

DRIFT:   Spjelkavikheis AS og Spjelkavik IL mener de ikke skal få problemer med å erstatte heispersonell som forsvinner ved samarbeidsbruddet med Ålesund Paragliderklubb. Her er det Torbjørn Aarø og styremedlem i Spjelkavikheis AS, Per Ove Stølen som jobber på toppen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Heisstyret bryter med paragliderne

Paragliderne: Motstridende ønsker. Heisstyret: De vil bruke uten å yte.

 


byline friwal                                22. mars. 2017


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Bakgrunnen for konflikten mellom heisstyret i Turheisa, med selskapsnavnet "Spjelkavikheis AS" og Ålesund Paragliderklubb ligger i en e-post fra paragliderklubben til heisstyret i Turheisa.

facebookknapp

 

Konflikten kom på overflaten da aktører i paragliderklubben skrev en noe kryptisk melding om brudd i samarbeidet på Turheisa sine sider på Facebook. Denne meldingen er nå tatt bort, men spekulasjonene på hva som skjer fikk raskt fart på seg.

 

Dugnadsnekt

Den 14.mars sendte nemlig leder for paragliderklubben, Kjetil Wiik en e-post til leder i Spjelkavik IL, Perry Holen. Spjelkavikheis AS er heleid av Spjelkavik Idrettslag og har fem styremedlemmer og et varamedlem.

I e-posten til styret gjør Wiik det blant annet klart at, Sitat; Ålesund paraglider klubb stiller ikkje med heislag eller på dugnad i år.

 

Stopper samarbeidet

E-posten har satt sinnene i kok hos heisstyret som kalte inn til møte.

Der besluttet de å avslutte alt samarbeid med Ålesund Paragliderklubb med virkning fra 1.april i år.

 

I en melding fra vedtaket som spjelkavika.no har fått tilgang til, skriver styret i Spjelkavikheis AS til Ålesund Paragliderklubb at de anser samarbeidet som opphørt, og at all bruk av heis og varmestue (lokalisert i heishuset. Journ.anm) opphører fra 1.april.

Styret ber paragliderne fjerne sine eiendeler fra heishuset fra samme dato, og derpå innlevere nøklene.


 

LES OGSÅ: Landingsplassen forsvinner

-DETTE LIKER VI IKKE

paraglider front

 


Storhallen et moment

-Jeg ønsker egentlig ikke å kommentere dette så mye, sier Kjetil Wiik til spjelkavika.no, men han bekrefter at planene om Storhallen er et moment i saken.

Nettavisen spjelkavika.no omtalte paraglidernes protest mot storhallprosjektet ”Sunnmøre spektrum” 10.juni i fjor.

 

-Jo, det har nok litt med saken å gjøre, for vi mister landingsplassen vår, men vi anser dette som en intern sak, sier Wiik.


(Saken fortsetter under bildet):

wiik page

LEDER:  Leder i Ålesund Paragliderklubb, Kjetil Wiik. 
Foto: PRIVAT


 

-Dere skriver at dere ikke ønsker å bidra til drift ved å stille heislag eller stille på dugnader, men kan stille med redningslag. Det må vel ligge mer bak enn en hall som enda ikke er påbegynt?

-Ja, det gjør det. Vi kunne selvfølgelig ventet med dette til hallen kom, men det har også med motstridende ønsker å gjøre, sier Wiik, uten å ville gå mer i detalj på dette.

 

Han er derimot klar på at han opplever at Spjelkavik IL ikke har tatt dem seriøst som idrettsklubb, og at de sto for 70 prosent av heisvaktene, sto for den påbudte redningsgruppen, samt holdt traseen ren.

Kjetil Wiik sier til spjelkavika.no at de er i forhandlinger og har sendt heisstyret et tilbud.

 

Tilbudt SIL-medlemsskap

Påstandene fra Wiik får leder i Spjelkavik IL, Perry Holen og de andre i heisstyret til å reagere kraftig.

 

-For det første har vi tilbudt paragliderklubben å bli en egen avdeling i Spjelkavik IL. Dette har de ikke ønsket, men har gitt beskjed om at de er en egen klubb. Så at vi ikke har tatt dem på alvor er ikke riktig.

-Angående dugnad så deltok de rett nok med noe i 2015, men i 2016 har de ikke vært med i det hele tatt.


(Saken fortsetter under bildet):

perry holen page

LEDER:  Styreleder i Spjelkavikheis AS, Perry Holen. 
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


 

-De har sendt dere et tilbud sier Wiik.

-Noe nytt tilbud har ikke jeg sett, mer enn at vi fikk et skriv der de ikke ønsket å kjøre heis eller delta på dugnad.

 

-På oss opplevdes det kort og greit som at paragliderklubben ville fortsette å bruke heisa og varmestua uten å bidra. Slik kan det ikke fungere, sier Holen.

 

Tatt seg til rette

-De har, slik vi ser det, tatt seg til rette både i heishuset som de har brukt som klubblokale uten å betale noe form for leie som om det var deres eget, og de har lagret utstyr i bygget

 

Nok er nok, derfor har vi bestemt at samarbeidet opphører, sier Perry Holen til spjelkavika.no.

 

Pusser opp

Turheisa på Spjelkavikfjellet er et populært tiltak, spesielt har den blitt det blant turgåere som ønsker seg til toppen på vår- og sommerhalvåret.

Men for å drifte heisa må det til både redningsgruppe, sertifisert heisfører og årlig kontroll av kabler og stoler som røntgenfotograferes. En omfattende og ikke minst kostbar operasjon for Spjelkavikheis AS. Styret i Turheisa mener likevel at de skal klare å få åpnet heisa for publikum i sommer.


(Saken fortsetter under bildet):

turheisa sommer

POPULÆRT:  Spjelkavikheis AS mener de skal klare å få åpnet Turheisa for passasjerer til sommeren til tross for paraglidernes exit. De skal nå pusse opp og gi heisa et ansiktsløft før det populære tilbudet fortsetter i sommer.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


-Nå skal vi ta det rolig og pusse opp heisa med nye beslag og ansiktsløfting generelt. Det med tanke på å få til drift også i sommer.

 

-Men hva gjør dere med det som er pålagt dere for å drifte heisa?

-Angående redningsgruppe så er det flere aktører som er mulig å trekke inn. Røde Kors kan være en av disse, så det punktet tror vi at vi skal ordne.

 

-Når det gjelder sertifisering av heisfører så ser vi nå fram til et opplegg der noen sentrale folk kurses, før de sendes til en heis for å stå til eksamen. Det er ikke et veldig omfattende opplegg, så det skal vi få i havn, sier Holen.

 

-Vi kan gå opp

At Ålesund Paragliderklubb nå er ute, og ikke får benytte Turheisa ser Kjetil Wiik på med stor ro.

 

-Vi går opp. Vi trenger trimmen, og det er en del av opplevelsen. For oss er det ikke noe nytt for å måtte gå opp til startpunktet.

 

-Utfordringen er når vi kurser, for da er vi avhengig av raskt å komme til toppen. Det er imidlertid andre muligheter, blant annet på Hareid og andre steder vi kan benytte, sier Wiik.

 

Turheisa har også andre aktører som deltar i bruken og vedlikeholdet av heisa. Deriblant ”gutta på fjellet” som driver serveringen på toppen og holder ting ved like. De har gruppa ”Top Wiew” og vil fortsette å  bruke Turheisa som før.

Det samme vil Torbjørn Aarø og Per Ove Stølen som også sørger for juletreet hvert år.