nesvik04

SØLVTRANS SIN MANN:   -Jeg jobber i et firma som består av svært dedikerte mennesker som tenker brønnbåter dagen lang. Faktisk er selskapets brønnbåter høyuteknologiske sykdomsbekjempere, sier en engasjert ex-politiker, og snart fylkesmann, Harald Tom Nesvik til spjelkavika.no. I et år er han samfunnskontakt og medieansvarlig hos brønnbåtrederiet Sølvtrans. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


«Han fortjener en medalje»

Det mente Aftenpostens Harald Stanghelle, om Harald T. Nesvik "overlevde" som parlamentarisk leder.

 



byline friwal                                22.januar 2018


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | PORTRETT:  Aftenpostens Harald Stanghelle mente Harald Tom Nesvik (51) ville fortjene en medalje om han kom heilberget gjennom jobben som første parlamentariske leder for Fremskrittspartiet i regjering.

 

facebookknapp

 

Harald besto med glans, men er fortsatt medaljeløs. Nå skal han være Sølvtrans sin mann, før han om et år blir kongens mann i Møre og Romsdal.

 

En blir ikke fiskeriminister om en er fra Ålesund, mener mange i nettopp Ålesund. Og når Frp gikk i regjering trengte partiet et ”lim” på Stortinget alle ville respektere.

Hadde det ikke vært for de to tingene hadde Harald vært et soleklart valg som fiskeriminister, mener mange.

I stedet for ble han Frp`s første parlamentariske leder med partiet i regjering, og Harald ble kastet inn i en fire år lang tornado av politiske møter og forhandlinger. Så ble det stille.

 

haraldfakta

Savner stortingskollegene

-Veldig stille ble det. Jeg våkner om morgenen av andre årsaker enn en telefon som ringte. Ingen ubesvarte anrop. I begynnelsen trodde jeg jo den hadde daua, sier han lattermild.

Harald er hjemme i Ålesund nå, og vi møter ham i et kontorlokale med en fantastisk utsikt ut mot havet og Valderhaugfjorden. Han er blitt brønnbåtrederiet Sølvtrans sin mann i et år.

 

-Hva savner du mest fra Løvebakken?

-Miljøet og menneskene. Stortinget er fullsatt av mennesker som jobber for å lage et bedre Norge, uansett parti. Det er løsningene som er forskjellige.

 

Mitt valg alene

Hjemme var det spekulasjoner om hvorfor han og parti- og fylkeskollega Oscar Grimstad trakk seg til fordel for statsrådsduoen Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale.

 

-Var du helt ærlig på svaret du ga?

-Ja. Det var mitt valg, ene og alene. Jeg var faktisk innstilt av valgkomiteen.

Saken er den at jeg er så pass gammel at skulle jeg finne på noe annet så måtte det bli nå. Det ønsket jeg, derfor ble det til at jeg sa opp plassen, sier Harald, og bedyrer at en ledig fylkesmannsjobb heller ikke lå i tankene.

-Det dukket opp senere. Men jeg fant ut at jeg skulle søke, og gikk gjennom de samme intervjuene, og ble målt etter de samme kriteriene som de andresøkerne. Og jeg fikk jobben.

 

Politikken viktigst

Harald het han blant kjente, helt til han kom på Stortinget og mellomnavnet Tom kom på alle dokumenter. Ofte med Tom før Harald. Det skapte litt forvirring for de som skulle ha tak i den da nye stortingsrepresentanten.

-Jeg fant ut at jeg måtte få med en T på navnet mitt, humrer han.

 

Ålesunderen er et arbeidsjern, og et ”politisk dyr” der politikken er viktigst. Raskt ble den unge sunnmøringen av de hyppigste på landets fremste talerstol. Renkespill har aldri tiltalt ham.

-Jeg har forholdt meg til politikken, ikke personer. Spillet om personer og posisjoner har aldri opptatt meg.

 

-Du var med under Bolkesjø og andre ”sjøslag” partiet har vært gjennom. Hvordan forholdt du deg til det?

-På samme måte. Det er resultatet av det politiske arbeidet som har interessert meg.

Du kan si det bor i meg. Det er vel derfor jeg har vært med siden jeg ble tillitsvalgt på skolen. Jeg vil ikke sitte i passasjersetet, men styre og påvirke.

 

-John var fantastisk

I desember 2005 døde Haralds politiske mentor, John Alvheim. Den erfarne hordalendingen tok sunnmøringen under sine vinger.

 

-John var mitt største politiske forbilde. Det finnes ikke et menneske som ham, etter mitt begrep. Som politiker så jeg at han tok andre menneskers problemer på sine skuldre. Og disse bar han på til han fant en politisk løsning.

-Da han gikk av sa han til meg; Nå kan du ta av deg læreskiltet. Og som meg var John faktisk veldig opptatt av fisk.


(Saken fortsetter under bildet):

nesvik05

ALVHEIM:  -Jeg kjenner ingen som John Alvheim. Han var folks problemer på egne skuldre, til han fant en politisk løsning. Han var min mentor, og gikk av på landsmøtet i 2005, sier Harald. Seks måneder senere døde John Alvheim.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Må framsnakke fiskerinæringen

-Det sies om deg at du var en lokal rikspolitiker, og at du er en av få politikere som møter på fiskeriorganisasjonenes møter.

-Til det siste først. Jo, er ikke det rart? Det er en så viktig næring for landet, og så liten interesse? Som eksempel har jeg vært på 18. generalforsamlinger i Fiskebåtredernes Forbund. Nå sist som eneste politiker. Interessen må opp, og politikerne må være med på å framsnakke næringen, mener han.

-Lokal rikspolitiker? Jo, det er en balanse. Men klart jeg er opptatt av lokale saker. Samtidig skal en se hele landet. Det er viktig å vite hvor en kommer fra, ikke bare høre hva folk på Karl Johan mener om ting.

-For meg har det derfor vært viktig å reise ut, møte folk på bedriftene, og jobbe med dem for å få et innblikk i deres hverdag.

 

-Hva ser du på som din største politiske seier?

-Regjeringssamarbeidet, nesten uten nederlag i forhandlingene. Og at vi vant valget.

 

Fortjener medalje

-Harald Stanghelle sa at jeg vil fortjene en medalje om jeg klarte alt dette som parlamentarisk leder. Jeg har aldri sett den medaljen, men har minnet ham på den, sier han om navnbroren i Aftenposten.

 

-At jeg har vært den første parlamentariske lederen i partiet i regjering, og levert stafettpinnen videre er noe jeg er stolt av.

Trond Helleland i Høyre, Knut Arild Hareide i Krf, og Trine Skei Grande i Venstre er fantastiske folk. De er dyktige og vet hva de vil. De var gode å jobbe med, sier han.

 

Samfunnskontakt

-Du har nå tittelen ”samfunnskontakt” i Sølvtrans. Et penere ord for lobbyist?

 

-Nei nei. Min oppgave er å ha dialogen. Å trenge gjennom lydmuren, og ikke minst spille på lag med alle gode krefter, sier Harald, som har brukt flittige timer på ”hytta” i Spania.

-Hytta er ei leilighet familien drar til om sommeren. Men nå tok jeg meg med dokumenter og ble der for å lese meg opp.

 

-Og du fant ut?

-At brønnbåter er høyteknologi. Det er ikke bare en båt som frakter levende fisk fra merdene, men det er en bekjemper av sykdom og lus. Alt behandles om bord i et lukket system.

Og kundene våre, oppdretterne er fantastiske folk som står på. Husk at oppdrettsfisk er husdyr. De som tar vare på disse dyrene trenger forutsigbarhet, ikke nye forskrifter som kommer over natta.

 

-Hvor vil du ha Sølvtrans?

-I toppsjiktet. Det er der vi hører hjemme. Jeg vil være med på å skape en forståelse for at en brønnbåt kan brukes i mange sammenhenger, og at vi tar fiskehelse på alvor. For med vår mulighet for sykdomsbekjempelse er vi også med på å ta ansvar for villaksstammen vår.

 

Sølvtrans har lokalene som ligger ytterst mot havet på Skansekaia.

- Jeg har ikke utsikten på kontoret, men setter meg av og til her for å lese, sier han og peker på sittegruppen vendt ut mot havet.

 

-Det er en fantastisk arbeidsplass. Dette er jo et familierederi, og hele familien jobber her sammen med dedikerte ansatte. De tenker service, logistikk og fiskehelse hele dagen. Det er jo verdens største brønnbåtrederi med over tjue topp moderne fartøy, og nå skal en ny bygges.


(Saken fortsetter under bildet):

nesvik02

BRØNNBÅT:  -Brønnbåter er høyteknologi og sykdomsbekjempere, sier Harald. Her ved en modell av en brønnbåt i lokalene til Sølvtrans i Ålesund.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Tidene endrer seg. Sølvtrans bransje er på vei opp, og offshore har møtt veggen. Et paradoks er det at Sølvtrans nå skal slå ut veggen for også å ta i bruk lokalene til naboen som ikke finnes lenger, Offshorerederiet Farstad Shipping.

 

Harald har klare meningen om mye innen norsk fiskeri.

-Vi må ta vare på proteinet. Å kaste avkapp må tilhøre fortiden. Vi har en verden som skal ha mat, og det er den ”blå åkeren” som må ta løftet for å få det til.

-Da må vi gjøre som Tore Roaldsnes med tråleren «Moldnes», der de tar vare på alt. Også i oppdrett må en være premissleverandør for å gå framover, sier han.

-Fiskeripolitikk handler også om å ta vare på bosetningene langs kysten. At de har jobb, legger han til.

 

Fylkesmann

-Nå, om et år skal du ta vare på de som bor i Møre og Romsdal. Hvilke tanker har du om det?

-At jeg går med hele kroppen inn i et vepsebol der en haug kommuner skal slå seg sammen.

-Men, jo flere utfordringer jeg får jo morsommere skal jeg ha det. Og den første tiden skal jeg reise rundt og gjøre meg kjent med alle kommunene i fylket.

 

-De blir jo bare færre, om enn større?

-Ja, og nå ligger flere i løypa. Lodve (Solholm journ.mrk) har gjort en fantastisk jobb i et fylke med helt andre utfordringer enn andre fylker. Ras, fjell, fjorder, vær og elementer er noe som preger oss. Samtidig er vi et fylke med tre fogderier der jeg skal gjøre stridighetene færrest mulig. Mye å gripe fatt i, men jeg går inn med et åpent sinn. Jeg skal ikke konkludere før jeg er der.

 

Lager mat

-Du sluttet å pendle etter stortingsperiodene dine. Men nå skal du pendle til Molde. Tar du vare på fritiden din?

-Det var noen som sa at jeg må finne meg en hobby når jeg blir fylkesmann. Jeg blir jo gal av ikke å få jobbe eller gjøre noe. Men så var jeg en svært hyppig bruker av treningsfasilitetene på Stortinget. Det har jeg overført til helsestudioer her hjemme.


(Saken fortsetter under bildet):

nesvik5

ELSKER Å LAGE MAT:  -Hemmeligheten er øl, sier Harald om ingrediensene til en av hans favoritter. Harald elsker å lage mat, og her er han i ferd med å vinne en kokkekonkurranse under Matfestivalen. Astrid Overaa var en av konkurrentene, og tok en sniktitt på politikerens hemmelige torskerett
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


-Jeg har jo dessuten to tenåringsgutter som driver med håndball og boksing. Så det blir å følge opp der.

-Hjemme lager jeg og kona god mat sammen. Det er noe vi setter stor pris på og gjør så ofte vi kan. Jeg må faktisk innrømme at jeg er blitt meget god på lammeskank.

 

-Hva er hemmeligheten?

-Øl. Den må kokes i øl, og stekes, sier 51-åringen uten å avsløre alt.