fred emblem page

MYE Å SKILTE MED:  - Jeg ble så jævla irritert av å bli våt på beina hver gang jeg skulle opp på fjellet. Derfor begynte jeg med bruene og stien, sier Fred Emblem, pensjonisten som også har en del andre ting å skilte med. For den driftige vikagutten har også sørget for en rekke turskilt. For som han sier; - Da vet alle innflytterne til Vika hvor de er når de er på fjellet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Ville gå tørrskodd på fjellet

Ildsjel og vikagutt Fred Emblem har sammen med flere andre sørget for en helt ny turopplevelse.

 

SE BILDESERIE FRA FJELLET I SAKEN.

 


 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


naf 480page

 

spjelkavika.no | REPORTASJE: Et samfunn som Spjelkavika er heldigvis fortsatt mer ei bygd enn en drabantby eller bydel.

 

Og det er takket være slike som Fred Emblem (69), pensjonisten som uten tanke på eget slit og strev bare finner ut at han skal gjøre noe med ting...

 

...og fordi han ikke ville bli våt på beina, noe han syntes andre også skulle få slippe.

 


 faceknapp


 

Takk på facebook

- Nei no måkkje du gjøre så stor sak ut av ditta no da.

Vel, en kunne latt være å nevne det som de siste månedene er gjort av tungt arbeid på Spjelkavikfjellet, men Fred fikk ikke noe løfte om en dempet sak i spjelkavika.no. Og det kan vi grunngi.

 

Ingen i redaksjonen kan påberope seg å "slite ut" Spjelkavikfjellet, eller Emblemsfjellet som noen kaller hele fjellet.

Men vi oppdaget at det på den sosiale nettsiden Facebook tok seg opp med bilder og takk av typen; "Takk til dere som ordna bruene på fjellet", "Takk til dere som ordna stien, nå ble det en fryd å gå på fjellet".

Slike meldinger, ledsaget av bilder fra mobiltelefoner begynte å prege mange profiler, og ikke minst på veggen til gruppa "Du vet du er fra Vika når..."

 

SE BILDESERIE FRA FJELLET | REPORTASJE | LENGER NEDE I SAKEN

 

Etter hvert kom det for en dag at Fred Emblem var en viktig brikke i det som siden juletider har skjedd på fjellet, til alle fjellglades store nytte.

 

Våt på beina

- Nå har ikke jeg vært alene om dette altså. Så det er sagt. Tenker på en fyr som Idar Dyrøy som har gjort en fenomenal jobb her oppe, sier Fred, som for mange er kjent som hyggelig og driftig vaktmester på "gymnaset" på Langhaugen i mange år.

fred emblem andrebilde

tursti11

SKILT OG BRUER: Fred Emblem og Idar Dyrøy er blant ildsjelene som har ordnet stien på fjellet. Fred har i tillegg ordnet et tjuetalls turskilt på Spjelkavikfjellet.  Foto:   FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no og PRIVAT

 

- Men hvordan fant du ut at du skulle begynne med alt dette da?

 

- Nei, det er så enkelt at jeg ble så jævla irritert av å bli våt på beina hver gang jeg skulle opp på fjellet gjennom Myrdalen. Og så er jeg jo ihuga vikapatriot vet du, sier Fred til spjekavika.no.

 

En er ikke mye til vaktmester om en ikke er frodig i språket, og en er en dårlig vaktmester om en ikke er strategisk og utnytter det en kan.

For Fred Emblem ble været og noen etterlatenskaper til god hjelp.

 

- Det har jo ikke vært snø etter jul, derfor starta jeg opp. Og så fant jeg noen store rør kommunen hadde etterlatt seg. Disse egnet seg ypperlig som pilarer til bruene.

 

- Du og de andre la dem over det som skulle brulegges og la plank over?

- Ja. Jeg skreiv på facebook at folk kunne ta med seg en plank opp Myrdalen når de gikk tur. I tillegg kjørte jeg en del opp Bigtonløypa som går fra Turheisa.

- Er ikke den rimelig bratt for en bil?

- Den er bratt ja, men jeg kom meg et godt stykke opp, og SIL, som vedlikeholder strekningen har gjort en fin jobb, så jeg kom meg et godt stykke før jeg måtte rygge for å komme enda lenger opp, smiler Fred lurt.

 

SE BILDESERIE FRA FJELLET | REPORTASJE | SAKEN FORTSETTER UNDER

fred_emblem_andrebilde
fred_emblem_front
fred_emblem_page
tursti10
tursti11
tursti12
tursti13
tursti14
tursti15
tursti16
tursti17
tursti18
tursti19
tursti20
tursti21
tursti22
tursti23
tursti24
tursti25
tursti26
tursti7
tursti8
tursti9
01/23 
start stop bwd fwd
FJELLET:   I denne bildeserien kan du blant annet se Fred og andres bilder fra arbeidet som er gjort, er under utføring eller hva en får tilgang til av vakker natur på Spjelkavikfjellet. Noen av bildene er lånt av private, og Nettavisen spjelkavika.no takker for at vi fikk bruke bildene. Foto: PRIVATE  og  FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no

 

Turskilt

Fred Emblem har mer å skilte med, bokstavelig talt. Uten ham er det mange som ikke hadde visst navnet på stier, hytter, nuper eller myrhøl og vann. Alt dette er det mye av på Spjelkavikfjellet.

 

- Skilta lager jeg selv, og henger opp når jeg er på tur. De aller fleste navna kunne jeg fra før, men et par har Peder Nedregård funnet fram til.

 

Et tjuetalls skilt har Fred laga, fresa og hengt opp.

På dem står det navn som Bigtonløypa, Myrdalen, Middagsskaret, Høglia, Bigtonhytta, Strøkevatnet (Vannet der Bigtonhytta ligger), Høgkubben, Langevatnet, Damenes skrekk og en rekke andre. Ja til og med et "Sakte fart" har Fred fått opp ved det sist nevnte, et rimelig bratt parti på det nå utbedra strekket til Fred og de andre karene i arbeidslaget.

 

- Men hvor er det dette arbeidet kan oppleves Fred?

- Først må jeg få si at vi på langt nær er ferdig. For det kom litt snø som enda ligger der oppe. Når den er borte så fortsetter vi.

- Og det er i hovedsak to partier. Det ene er om en starter på Bigtonløypa fra stasjonen til Turheisa og går østover. Inne et stykke går stien vestover igjen og en ender opp på Høglia der toppstasjonen til Turheisa er.

- Men like ovenfor kommunens vannverk fortsetter Myrdalen oppover i fjellet. Der er stien utbedret, og det er bruer over våte områder. Derfra kan en gå sørover mot Høgkubben, eller fortsette østover mot Strøkevannet og Bigtonhytta. Den stien er også noe vi har jobbet med. Men som nevnt, vi er ikke ferdig. Og når en er kommet opp kan en velge hvor en vil gå videre på det flotte fjellet.

- Går du ofte opp selv?

- Ja, så og si hver dag, sier Fred Emblem som på folkemunne har fått en av stiene oppkalt etter seg som "Fred-råsa". Noen burde kanskje lage et skilt?