fjellfot pagetopp

ÅRETS FESTGENERALER:  - (f.v) Nils-Erik Møller, Jan Isaksen og Arne Sunde kan skåle for et vellykket arrangement, som medlemmer av årets festkomité. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Voksne "Vikafolk" koste seg på årets Fjellfotfest

Samlet til fest og hygge for 56.gang.

 


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  faceknapp


naf 480page

 

Spjelkavika.no | REPORTASJE:  Det lukter nydelig av salta fårekjøtt og kålrabistappe når spjelkavika.no kommer innenfor dørene til SIL-Huset ved foten av fjellet.

Retten er en tradisjon på Fjellfotfesten, men det har ikke alltid vært slik. Og da ble det bråk.

-Ja det ble tatt ille opp. Det var for noen år siden. Noen i festkomiteen valgte å prøve seg med ei kjøttgryte. Det gjør de ikke en gang til, sier Jan Isaksen, Spjelkavikpatriot, hedersmann og veteran både i idrettslaget og i Fjellfotfesten. Og Jan vet at det ikke er en tradisjon fra festens begynnelse i 1959.

 

Ungdomslaget

-Nei den gangen det hele starta så ble festen avholdt i kantina til Spjelkavikruta. Han Perry Ørstenvik kokte brennsnut på butikken sin, og bar den enorme panna opp til festlokalet. (Ørstenvik hadde fiskehandel i lokalet i samme huset som Leine frisør, men i andre enden av lokalet. Journ. anm).

 

-Den gangen var det Ungdomslaget Viking som satte det hele i gang. Etter hvert tok andre over, og nå velges en festkomité på tolv personer hvert år, sier Jan Isaksen.

 

U.L Viking var bygdas ungdomslag med mange medlemmer i sin tid. Laget hadde blant annet eget ungdomshus, senere Spjelkavik kino, før det ble Spjelkavik Fritidsklubb. Huset er nå revet, men sto på P-plassen øst for Berits Frisør. Men nå er det på SIL-huset de festglade møtes.

 

fjellfot pagecase2

fjellfot pagecase   (Øverst) TRE PÅ KJØKKENET:  Liss Gjerde (f.v), Sølvi Roaldseth Holen og Andreas
  Lervik Bjermeland er tre av kokkelørene og servitørene på SIL-huset.
  Nå var det salta fårekjøtt som skulle serveres de feststemte vikaguttene og
  vikajentene på Fjellfotfesten 2015. 

  LASSE: Lars "Lasse" Silnes sørget for god musikk under Fjellfotfesten, deriblant en
  egen sang om egen oppvekst i Spjelkavika på 70 og 80 - tallet.
  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Må ha tilknytting

-Hvem er det som kommer på disse festene?

-Det er et par kriterier. Vi inviterer, og da folk som har tilknytning til Spjelkavika, og som har fylt 50 år.

-Det holder ikke å være innflytter og ha bodd her i tre måneder?

-Nei. En skal ha slått rot her og være vikagutt eller vikajente.

-Med andre ord bodd her en rekke år og på en måte ha identiteten sin her?

-Ja, det stemmer. I år inviterte vi 280 gjester, inkludert en del nye. Noen av disse nye kom, men vi skulle gjerne sett at flere av dem kom. Vi har nok vært oppe i 145 personer på en fest.

-Hvor mange vi er i dag har jeg ikke nøyaktig tallet på, men vi ligger vel på rundt 120 til 125 en plass, sier Jan, som tror at noen som har fått invitasjon kanskje ikke helt har forstått hva de er invitert til.

 

Da kan nettavisen spjelkavika.no avsløre at det er til et festelig lag med salt fårekjøtt, et gedigent kake- og dessertbord, dans, musikk, sang og latter. Med andre ord noen hyggelige timer sammen med sine sambygdinger.

 

-Det stemmer. Mange som er her har vært med i mange år, så det er samtidig en populær fest, sier Jan Isaksen.

 

Sang, musikk og valg

Maten er unnagjort, og Lars "Lasse" Silnes sitter ved tangentene for å lede forsamlingen gjennom fire obligatoriske sanger. Her må alle stemme i når "nasjonalhymnen" for Spjelkavika, "Spjelkavik, Heimstad kjær" synges. Det samme med den mer tidsoppdaterte "De`e` Min Plass", en sang om oppveksten i Spjelkavika på 70 og 80 tallet, skrevet av nettopp Lasse Silnes.

Klokka halv elleve dekkes kakebordet. Kaffe og litt sterkere saker i egen bar hører med når festen har satt sitt preg på magene. Nå er det valg, og ingen får lov å si nei.

 

-Det er årets styre som bestemmer hvem de neste tolv er, sier Arne Sunde. Arne er årets leder av festkomiteen, men det velges ingen leder på festen.

 

-Nei vi utpeker bare våre etterkommere, så ordner de dette med konstituering selv, sier han.

 

De heldige som skal ordne det praktiske til neste år, deriblant egen Fjellfot-avis, er Tor og Magny Samseth, Helge Tor og Anne Melseth, Grete Frostad, Vigdis Hovland, Sissel og Terje Syversen, Marit og Asbjørn Flemsæter, Ingrid og Kjell Kobbevik.

 

 

.