NESTENULYKKE:   -Dette er slett ikke bra, sier lensmannen på Dombås til spjelkavika.no etter å ha sett videoen til familien Brandal.  Video: Håkon Brandal


Traff nesten møtende bil

En svensk turbuss ble filmet da sjåføren foretok en forbikjøring på bakketopp og møtende bil i Verma.

 

SE VIDEO OVER.

 


byline friwal                                15.august. 2017


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: -Dette er slett ikke bra, sier lensmann Jørn Morten Sletta ved Lesja og Dovre lensmannskontor.

facebookknapp

Råkjørte i tunnelen

-Nei, her må han legge seg inn rimelig raskt for ikke å treffe den møtende bilen, sier lensmannen til spjelkavika.no.

Det var familien til Therese Brandal som filmet deler av bussens hasardiøse ferd opp Romsdalen mot Verma.

Det var Nytt i Uka som først omtalte saken der en svensk turistbuss fra Bergkvarabuss med rundt femti svenske pensjonister om bord.

-Jeg hørte tuting bak meg i Innfjordtunnelen der det er nedsatt fart og dårlig med lys grunnet arbeidet der. I speilet så jeg den svenske bussen forsøke seg på flere forbikjøringer. Flere ganger måtte han avbryte fordi det kom møtende trafikk, sier Therese Brandal.

 

Dramatisk

Familien var på vei til Lillehammer da det lite hyggelige møtet med den svenske bussen oppsto. Og det ble et langvarig bekjentskap.

-Ja, han holdt det gående lenge. Til slutt måtte han presse seg inn bak meg. Vi var livredde, for mot kom det en trailer. Jeg trodde jeg kom til å kjøre utfor veien, og i verste fall bli del i en ulykke, sier hun.

Den svenske bussen ville imidlertid videre, og nå sto familien Brandal for tur. Også det ble dramatisk.

-Igjen kom det møtende bil. Jeg måtte bråbremse fordi bussen måtte kaste seg inn foran meg.

 

Filmet

-Men da tok sønnen min, Håkon, opp mobilen for å filme. For vi forsto jo at han ikke nøyde seg med de forbikjøringene han hadde tatt. Og ganske riktig. Håkon filmer da sjåføren kjører forbi nok en bil, og nå over en bakketopp. Mot kommer det en bil som nesten blir truffet av bussen, sier hun.

-Vi lå i 80 – 90 km/t, så vi kjørte ikke sakte heller, forteller hun.

Etter forbikjøringen forsvant bussen i det fjerne.

-Ja, den kjørte fort fra oss, men på Dombås sto den på plassen. Da hadde sjåføren og alle pensjonistene gått ut av bussen, så den hadde stått der en stund når vi kom, forteller hun.

Therese Brandal anmelder nå den svenske sjåføren. Selskapet meldte at sjåføren ble tatt inn til samtale, men at han mente han hadde god klaring til møtende biler.

 

Dødsulykker

Selskapet sier at sjåføren er av selskapets mest erfarne på norske veier, og at han er godt likt av passasjerene.

Bergkvarabuss er Sveriges største busselskap, og selskapet har to stygge dødsulykker bak seg.

2.april i år omkom tre ungdommer da en buss fra selskapet kjørte utfor veien i Herjedalen i Sverige.

I 2013 omkom to kvinner, den ene fra Ålesund, da en buss fra selskapet frontkolliderte i Sogndal. Kvinnene var 20 og 24 år gamle.

Selskapet ble samme år tatt i å bruke utenlandske sjåfører i Finnmark. Sjåførene fikk 27 kroner timen i lønn.

 

Råkjørte i tunnelen

-Sperrelinjen på veien er ikke hel, så en forbikjøring er ikke forbundet med forbud, men sjåføren skal kjøre etter forholdene, det gjør han ikke her. Han har tross alt ansvaret for mange passasjerer og møtende trafikk, sier lensmann Jørn Morten Sletta.

Sletta var klar over hendelsen etter at familien Brandal ringte politiet under kjøreturen. Lensmannen vet imidlertid ikke om det er han eller hans kolleger ved Rauma lensmannskontor som vil behandle anmeldelsen fra familien Brandal.