skolevalg2

DEBATT:   NRK`s Bibbi Kjølås ledet debatten hos Fagerlia vgs. sist fredag. Arbeiderpartiet ble den soleklare vinneren av en tradisjonelt sett blå skole. Foto: INGRID FISKERSTRAND


Ap og Høyre vant

hver sin skole

Resultatene er klare hos Fagerlia vgs. og Spjelkavik vgs. Og de viser en klar tendens.


byline friwal                                5.sept. 2017


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | SKOLEVALG: Arbeiderpartiet vant Fagerlia vgs. med klar framgang, Høyre vant Spjelkavik vgs.med tilbakegang. Frp stupte i Spjelkavik.

 

facebookknapp

Ap seier i Fagerlia

Resultatet fra skolevalgene begynner nå å komme inn fra de videregående skolene, og to av de som er klare er Spjelkavik vgs, og Fagerlia vgs.

 

På Fagerlia skole gjør Arbeiderpartiet nesten rent bord og får like under det dobbelte av stemmene til Høyre og Fremsrkittspartiet til sammen, og landet på 28,4 prosent, en framgang på 8,3 i forhold til stortingsvalget i 2013. Her får Høyre en tilbakegang på 20,8. Høyre og FrP er like store etter valget, med 112 stemmer hver.


(Saken fortsetter under bildet):

skolevalg3

GJORDE INNTRYKK:  AUF-leder i Ålesund, Eva Kvalø var Ap sin representant i paneldabatten. Den unge politikeren må ha gjort stort inntrykk på elevene i Fagerlia.
Foto: PRIVAT


Rødt i taket

Sosialistisk Venstreparti gjør det også bra på Fagerlia vgs. I 2013 fikk partiet 3,5 prosent, mot 7,6 i år. Det samme gjelder MDG som går fram fra 2,9 til 8,0 etter dette valget.

Rødt slår dem imidlertid kraftig med sin framgang. Partiet har gått fra 1,9 prosent i 2013 til hele 9,1 prosent etter årets valg.

 

-Vil ha endring

4.kandidat for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal , Anne Kristine Bryne sier til spjelkavika.no at det er gledelig at partiet gjør det så bra på en tradisjonelt borgerlig skole.

-Jeg tenker at dette viser ungdom som er engasjerte, at de har en mening om hvordan de vil at samfunnet skal utvikle seg.

 

-Det viser også at elevene på Fagerlia ønsker en annen retning enn vi har hatt de siste fire årene, og at de ønsker en ny regjering med Jonas som statsminister, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet):

bryne page

ENGASJERT UNGDOM:  4.kandidat på Ap sin liste her i fylket, Anne Kristin Bryne sier resultatet viser at ungdom vil ha et skifte.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Blått i Spjelkavika

På Spjelkavik vgs. Er det fortsatt Erna som er stjerna, men den daler. Høyre vinner klart på en skole som også tradisjonelt har tilhørt den blå siden.

Partiet går imidlertid tilbake 4,3 prosent, men beholder solide 34,8 prosent hos elevene. Makker FrP stuper imidlertid nedover etter at årets valg er talt opp.

 

Frp stuper - Vesntre i taket

I 2013 fikk FrP 17,0 prosent av stemmene, mot årets7,1. Altså snaue ti prosent tilbakegang.

 

Men det besynderlige etter valget til Spjelkavik vgs. er Venstre. Partiet skyter i været fra 8,7 i 2013, til hele 19,5 etter årets valg.

Årsaken til venstres enorme hopp kan være sammensatt på en skole, men er trolig et tall Trine Skei Grande aldri har sett.

 

Trenden er imidlertid som på Fagerlia. For også her har AP og SV en solid framgang, mens regjeringspartiene har en tilbakegang.

Også MDG ser ut til å fenge de yngste velgerne. Partiet går fram fra 1,9 til 3,3.

 

Pirater og kommunister

Spjelkavik videregående har i tillegg til partiene som stiller lister i fylket, og så tatt med Piratpartiet og Norges Kommunistiske Parti – NKP, som ikke stiller lister i fylket.

Partiene fikk henholdsvis 10 og 2 stemmer, og vil trolig ikke forskyve tendensen noe særlig i forhold til partiene som har liste i fylket.