skilandslagsbussen08

TOP SECRET:   Sjåfør og altmuligmann Henrik Algarheim monterer hele smøretralla på en snau halvtime. Rommet i utstikkeren til høyre er smøreteamets aller hemmeligste rom som er totalt avlåst under skirenn. Har du lyst å titte inn?  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


"Gullsmia" på plass

Bli med inn på en sniktitt i skilandslagets aller hemmeligste.


byline friwal                                13.juli 2018


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Fredag og lørdag inviterer sponsor Sparebank1 publikum inn i smøretraileren til Norges Skiforbund, under Båtfestivalen.

facebookknapp

 

Invitert på sniktitt

Den kom til byen sent torsdag kveld, kjørt av sjåfør og altmuligmann Henrik Algarheim, der skulle den stå til fredag, da Henrik skulle folde ut alle rommene, montere trapper og toppetasje, jo, for stasen har to etasjer.

 

-Om du vil, og har en halvtime, kan jeg sette den opp nå, låt tilbudet fra Henrik. Klart vi kunne vente.

Henrik Algarheim er en av flere faste sjåfører til blant annet skilandslaget, og rekruttlandslaget på ski, som også har en egen smørebuss, selv om det egentlig ikke er en buss, men en langtransporttralle av det svært så sofistikerte slaget.

 

(Saken fortsetter under bildet):

skilandslagsbussen02

 ZOOM:  Henrik Algarheim zoomer ut den ene rommet etter det andre, og 2.etasje.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


-Først drar vi opp 2.etasje, deretter zoomer vi ut alle rommene, monterer trapper, tar ut lagerrom og setter på gjerder, sier Henrik og setter i gang.

Zoomingen gjør han i en bestemt rekkefølge med en fjernstyring.

-Det er godt forklart, og dette har vi gjort ofte rundt om i verden, sier sjåføren, som egentlig er ansatt i selskapet Skedsmo Bud & Vare As, et selskap som drifter de dyre kjøretøyene.

 

15 millioner

-Denne tralla koster over 15. millioner kroner med innhold. Og blir 118 kvadrat når alt er slått ut, forklarer han.

 

-Nede er det et eget smørerom. Det er der alle hemmelighetene bevares. Rommet er avstengt under renn, for der er alt topp hemmelig. Rommet er temperert, og i gulvet er det sluser som suger ut støv, sier han.

Rommet utenfor er det største, og kan brukes til alt fra lager av ski og sko.

-I andre etasje er det ikke noe nå, men normalt brukes det til avslapping for utøverne mellom renn, og de kan bli knadd av en fysioterapeut, for eksempel.

 

Henrik har vært så og si verden rundt med bilen og tralla. Så sant det er mulig skal den være på plass når skiessene skal gå renn. Smøretralla er fem år gammel, og første i sitt slag.

-Nå har de fleste slike som dette, om ikke så stor. Så nå er problemene faktisk å finne plass på arenaene til alle disse doningene, sier Henrik.


(Saken fortsetter under bildet):

skilandslagsbussen20

 MARIT BJØRGEN:  -Her er startnummeret til Marit Bjørgen fra Quebec i fjor. Der vant hun jo, og vi har både premien og startnummeret her. Signert og alt, sier Henrik Algarheim
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Trofeet

I Ålesund har den funnet sin plass i Skansen under Båtfestivalen. Fredag og lørdag slipper publikum inn for å se på herligheten. I tillegg inviterer sponsoren Sparebank1 og tidligere skiløper på landslaget, Eldar Rønning på aktiviteter både utenfor og inne i tralla.

 

-Her skal du se, sier Henrik, og tar forsiktig fram ei kasse.

-Dette er vinnertrofeet kvinnelaget vant i verdenscupen i fjor. Og dette er Marit Bjørgens 1.premie fra jaktstarten i Quebec. Og her er startnummeret hennes med signaturene fra alle på laget, sier Henrik og plasserer alt pent i en monter inne i hjørnet av det store rommet.

 

-Litt artig for folk å se, sier han, før han trekker ut en rekke andre kasser.

-Hjelmer, knebeskyttere og andre saker som barna skal få benytte når de tester rulleski utenfor her. Dette blir stas, sier sjåføren Henrik, før han fortjent tar kvelden.

Nå blir det ski-gullfeber i sommerlige Ålesund.

(Vi beklager at bildeserien ikke er tilpasset smarttelefoner, men zoom ut på skjermen for å se hele bildeflaten)

SE BILDENE | REPORTASJE | GULLFABRIKKEN

skilandslagsbussen01
skilandslagsbussen02
skilandslagsbussen03
skilandslagsbussen04
skilandslagsbussen05
skilandslagsbussen06
skilandslagsbussen07
skilandslagsbussen08
skilandslagsbussen09
skilandslagsbussen10
skilandslagsbussen11
skilandslagsbussen12
skilandslagsbussen13
skilandslagsbussen14
skilandslagsbussen15
skilandslagsbussen16
skilandslagsbussen17
skilandslagsbussen18
skilandslagsbussen19
skilandslagsbussen20
skilandslagsbussen21
skilandslagsbussen22
01/22 
start stop bwd fwd

BILDENE:   Bli med inn på en sniktitt før alle andre. Smøretralla til skilandslaget er på plass i byen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ Spjelkavika.no