BYTOGET: Her er cirkusdirektør Are Arnardo i "Arnardobilen" 17.mai i Ålesund sentrum. Foto: PER KRISTIAN OLSEN / spjelkavika.


Dugnad før hugnad

Det skriver Cirkus Arnardo i en pressemelding rundt avlysningen av sesongen 2020.

 

 


byline friwal

26.mars 2020



baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Det er en mangeårig tradisjon som nå er tvunget til å brytes, ettersom Cirkus Arnardo nå må avlyse hele sin sesong og dermed ikke kan delta i 17.maifeiringen i Spjelkavika eller Ålesund.
 
 
Stopp-påbud
Cirkus Arnardo må avlyse årets sesong etter stopp-påbud. Nå blir den bebudede kulturkompensasjon fra regjeringen helt avgjørende om 2021 skal kunne trylles opp fra flosshatten.
 
-Cirkusfolk har aldri vært redd for å ta i et tak, derfor bidrar vi på vår måte, og rydder vei for hyggeligere tider og hugnad neste år, sier sirkusdirektør Are Arnardo
 
-Lei oss
-Vi er oppriktig lei oss, men jeg tror alle forstår viktigheten av at også vi slutter opp om det kollektive samfunnsansvaret.
I samråd med helsemyndighetene hadde vi allerede gjort egne tiltak i kampen mot den alvorlige trusselen som landet vårt utkjemper. Situasjonen viste seg etter hvert at å avlyse årets sesong var eneste mulighet, forteller Are Arnardovog innrømmer at dette blir tøft økonomisk for cirkuset, som er landets eldste turnerende kulturinstitusjon, etablert i 1949.
 
- Et helt år uten inntekter er ikke noe sparegrisen danser av begeistring over.
Den lovede erstatningsordningen for kulturarrangører er derfor vårt eneste håp. Uten kompensasjon kan vi droppe helt å hente frem kalenderen for 2021, sier Arnardo.

Flosshatten måtte pent pakkes bort igjen da myndighetenes arrangementsforbud medførte bråstopp for den årvisse sesongstart i Arendal og påfølgende norgesturné med 200 planlagte forestillinger.
 
 
 
 
-Gledet oss
-Den gode vårfølelsen fikk seg et skudd for baugen.
Artister og crew var på plass. Varer bestilt og levert. Faste underleverandører og forretningsforbindelser i inn- og utland var glade og fornøyde for nye oppdrag. Oppgradering og vedlikehold ble gjennomført i løpet av vinteren,
Frisk kapital var tilført for å ruste cirkuset til å møte vårt publikum i bygd og by, forteller Are Arnardo, som sammen med hele staben av ansatte og artister var ivrige etter å få vist fram årets show.
 
-Vi var alle klare for å levere et topptrimmet show. Alle kjente vi på kriblingen, spenningen og suget etter å rulle ut på landeveien lastet med ekte sirkusopplevelser og topp stemning. 
 
Are Arnardo leder en tradisjonsrik kulturinstitusjon som har vært selvgående i 71 år. Hele tiden som en privat aktør der å spre glede har vært oppgave nummer en. Å måtte be om hjelp er en situasjon han langt fra føler seg bekvem med. Men nå har han ikke noe valg.
 
Håper på hjelp
-Nei, dette er ikke noe jeg liker. Men vi står tomhendte tilbake uten mulighet til å tjene penger i en turbulent hverdag der usikkerheten forsterkes for hver nyhetsbulletin som ruller over skjermen. 
Konsekvensene kan bli at Cirkus Arnardo ikke kommer seg på veien i 2021, sier han.
 
Nå håper han at Cirkus Arnardo kommer med på listen til regjeringens kompensasjonsordning for kulturarrangører.
 
I sin hilsen i årets programblad påpeker kulturminister Abid Raja viktigheten av cirkus som kulturformidler. «Sirkus er en kunstform som viser frem det ytterste av hva mennesket kan prestere.».
 
- La oss håpe at våre trompetfanfarer kan være en populær budbringer neste år, og fylle luften med gode nyheter, duften av sagflis, popcorn og sukkerspinn, og nye fantastiske opplevelser rundt sirkusmanesjen, sier sirkusdirektør Are Arnardo