SOVNET INN MANDAG: Arild Arnardo var en nestor i cirkuslivet og verdsatt langt ut over landets grenser. I 2015 fikk han og hustruen Bjørg Kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.


Manesjen står tom

Cirkusdirektør Arild Arnardo har gått bort.


byline friwal

17.november 2020



baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Med sine aller nærmeste rundt seg sovnet Arild Arnardo stille inn i hjembyen Lillesand mandag ettermiddag, opplyser familien.

En cirkuskonge
Ingen har drevet cirkus i Norge så lenge som Arild Arnardo, og med hans bortgang har norsk- og internasjonal cirkusbransje mistet en nestor og læremester.
 
Helt fra han var liten gutt fulgte Arild sin far, cirkuskongen Arne Arnardo på scener rundt om i landet, der han ble tryllet fram fra kasser. Lønna var Smørbukkarameller som var til overs.
 
Han var sju år da faren i 1949 startet Cirkus Arnardo, og i 1987 tok han og hustruen Bjørg over driften av Norges eldste cirkus.
 
Gikk gradene
Arild gikk gradene i cirkuset, og begynte som teltbygger og cirkusarbeider i farens cirkus.
Etter hvert ble han selv artist, og høstet spesielt gode kritikker for sitt linenummer som lasaron, der linen symboliserte livsveien, som jo ikke alltid er enkel.
 
Som eneste nordmann har Arild Arnardo opptrådt i den internasjonale cirkusfestivalen i Monaco to ganger.
 
Arild Arnardo var svært opptatt av publikums møte med Cirkus Arnardo, og hadde sterke meninger om hvordan atmosfæren skulle være, og hvilke opplevelser publikum skulle sitte tilbake med etter et besøk.
 
”En skal ha tårer i øynene og smil på munnen”, sa han ofte. Hans mål var alltid å gi publikum nettopp det. Og han lykkes sesong etter sesong.
(Saken fortsetter under bildet):

SPJELKAVIKVENN: Arild Arnardo satte alle kluter til for å rekke 17.mai i Spjelkavika hvert år. Han husket mange kjente ansikter på sine faste plasser langs togruta, etter hvert som han passerte i den røde bilen.
Foto: ARKIVFOTO / Spjelkavika.no


Kongeheder

Arild Arnardo var internasjonalt kjent som en populær og dyktig arbeidsgiver. Det gjorde at store artister fra hele verden søkte seg til Norge og Cirkus Arnardo.
”Vi er jo et FN i miniatyr”, sa han. Et poeng han ofte dro fram for å gi et bilde av Cirkus Arnardo som en internasjonal omreisende landsby, der til og med artister fra land med konflikt finner seg til rette.
 
Arild og Bjørg Arnardo har stått sammen om driften av Cirkus Arnardo. Sammen ble de tildelt Kongens fortjenestemedalje 16.mars 2015, med påfølgende audiens hos kongen og dronningen på slottet.
 
Arild Arnardo etterlater seg kona Bjørg, deres to barn og to barnebarn.
Han har satt dype spor etter seg både hos sitt store cirkuspublikum og i cirkusbransjen.
 
En cirkuskonge har forlatt manesjen.