BUSSKUR: Victoria Linnerud (innfelt) er medlem av kommunedelsutvalget og bor i Fremmerholen. Nå vil hun og andre som tar bussen ha satt opp et busskur ved Hurtigvaskeriet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.


Lei av regn

Beboere i Fremmerholen er lei av å vente på bussen i regn og vind. Vil ha busskur.

 


byline friwal

28.februar 2021baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: -Det er tre busstopp i Fremmerholen som ikke en gang har synlige busskilt. Og vi har jo en del regnværsdager her på Sunnmøre.

Ikke skiltet
Det sier medlem i Kommunedelsutvalget for Spjelkavik, Åse og Lerstad (KDU) Victoria Linnerud som nå går i bresjen for at også bussreisende i Fremmerholen skal kunne vente på bussen under tak på regnværsdager.
 
Bussen fra VY kjører sin rute gjennom øvre del av Fremmerholen inn Brusdalsvegen og ut Rødsetvegen.
 
Bussen stopper ved Eilag, Hurtigvaskeriet og Dekkmann. Ingen av stoppene har skilt. Bortsett fra det nedlagte stoppet ved Einevegen som har et svært slitt stoppskilt stående.
 
-Jeg er så heldig å ha en smarttelefon som forteller meg hvor jeg skal stille meg opp, sier Victoria, som bor i Porsevegen. GPS-funksjonen på telefonen forteller hvor stoppene er.
 
Økt trafikk
Det aktuelle området Fremmerholen og Rødset har de siste årene utvidet seg betraktelig, og med mange nye boenheter innover Rødsetvegen og Rødsethagen.
I tillegg har området mange arbeidsplasser.
 
Victoria Linnerud prøver å bruke bussen så ofte hun kan.
 
-Jeg har endret arbeidssted, noe som medfører at jeg må komme meg på jobb på Brisk. Da er buss et godt alternativ når det regner. Ellers sykler jeg, sier Victoria, som tidligere har jobbet med nettopp kollektivtrafikk i Skyss Hordaland.
 
-Jeg framsnakker kollektivtilbud når det fortjener det, og som medlem i KDU ønsker jeg å bære fram denne og andre saker som angår lokalbefolkningen, små og store.
(Saken fortsetter under bildet):

HÆRVERK: Busskur utsettes ofte av omfattende hærverk. Som her på Åse, der to busskur fikk alle rutene knust.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Ikke umulig

Ønsket til Victoria og de andre regnvåte bussreisende fra Fremmerholen trenger slett ikke være en umulig sak.
 
-Nei, dette er jo på en kommunal veg, så det er vi i kommunen som har ansvaret for eventuelle busskur, sier leder for Vei, grønt og anlegg i Ålesund kommune, Oddvar Kongsvik til Spjelkavika.no. Men han presiserer at det koster.
 
-Et busskur kan fort koste opp mellom tjue og tretti tusen kroner. I tillegg må en ha alt klart med grunneiere som råder over grunnen ved veien.
Nå er jo kommunen nødt til å spare penger, men en kan jo søke, og da søker en til oss, sier Kongsvik.
 
Hærverk
I følge Kongsvik finnes det flere typer aktuelle busskur. De kjente skurene laget i betong har kommunen sluttet å sette opp grunnet fare for kollaps. Men det er andre løsninger.
 
-Ja, det finnes dyre og rimelige løsninger. Men vi vet jo at busskur som står litt skjult eller på mindre trafikkerte områder ofte utsettes for hærverk. Ganske omfattende faktisk.
 
-Er det håp for folket i Fremmerholen?
 
-Ja, det er jo ikke umulig. De må som sagt søke. Når vi plasserer ut busskur så gjør vi det på grunnlag av trafikken, og altså hvor mange som bor i området. Nå er det ikke mange skur vi setter opp i året, men umulig er det ikke, sier Oddvar Kongsvik.
 
Victoria Linnerud tar saken videre, sier hun.
 
-Ja, jeg kommer til å ta opp saken med KDU, så får vi se, avslutter hun.