MINNEMONUMENT: Det er ved minnesmerket etter 22.juli på sørsiden av Spjelkavik kyrkje selve markeringen skal foregå. Her legger ordfører Eva Vinje Aurdal ned blomster ved minnesmerket ved en tidligere markering. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no
Ti år siden det utenkelige
Over hele landet vil det bli arrangert markeringer etter terroren 22.juli 2011. Også ved Spjelkavik kyrkje.
17.juli 2021
Spjelkavika.no | Nyheter:
77 personer døde etter terroranslagene mot regjeringskvartalet og AUF-ungdom på Utøya 22.juli 2011, de to yngste ofrene ble bare 14 år gamle.
Fra Sunnmøre
Åtte døde ved regjeringskvartalet, 69 på Utøya. 33 ungdommer ble skadet etter angrepet på sommerleiren til AUF. Mange sliter fortsatt med psykiske lidelser.
Tre personer fra Sunnmøre ble drept under terroranslagene.
Jon Vegard Lervåg (32) var fra Ålesund og jobbet som jurist i justisdepartementet. Han var ved inngangspartiet til høyblokka da bilbomben gikk av. Jon Vegard var samfunnsengasjert og opptatt av de svakeste i samfunnet. Familien hans har opprettet et minnefond i hans navn.
Guro Vartdal Håvoll (18) fra Ørsta skutt og drept i Lillesalen i Kafébygget på Utøya. Guro var organisatorisk nestleder i AUF i Møre og Romsdal, og styremedlem i Ørsta Arbeiderparti.
Sverre Flåte Bjørkavåg var 28 år og fra Sula. Sverre var på Utøya som representant for Fagforbundet. Han var også aktiv i Sula Arbeiderparti.
Sverre ble skutt og drept ved Pumpehuset på Utøya.
Markering
Det er Ålesund kommune, Statsforvalteren i Møre og Romsdal og AUF som står som arrangør av minnemarkeringen ved Spjelkavik kyrkje torsdag.
Markeringen vil skje ved 22.juli-minnemonumentet utenfor kirken, og starter klokken 16.30.
"Ungdommene på Utøya og menneskene i regjeringskvartalet ble brutalt drept fordi de medvirket i demokratiske prosesser, og for å arbeide for demokratiet”.
Det skriver Ålesund Arbeiderparti på sine sider i forbindelse med markeringen.
(Saken fortsetter under bildet):
BEGRAVELSE: Offer for terroren i regjeringskvartalet, Jon Vegard Lervåg ble stedt til hvile fra Spjelkavik kyrkje. Hans sjef, justisminister Knut Storberget (Ap) talte i begravelsen.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
Kinofilm
Det er ordfører Eva Vinje Aurdal som ønsker velkommen til markeringen, og som blir en av talerne under minnemarkeringen.
Stastforvalter Rigmor Brøste taler og legger ned krans. Kommunestyrerepresentant Åse Kristin Ask Bakke holder tale. Det samme skal Peter Linge Hessen som var på Utøya 22.juli 2011.
Spjelkavik kyrkje blir åpen fra klokken 16.00 til 17.45, der det er mulig å få seg en kopp kaffe.
Det blir musikalske innslag under markeringen, og klokken 18.00 inviterer arrangørene til gratis filmvisning på Odeon kino Moa, der filmen ”Generasjon Utøya” blir vist.
(Saken fortsetter under bildet):
NASJONAL MARKERING: En hel nasjon sto side om side etter terrorangrepet, noe plassen utenfor Oslo domkrke bar sterkt preg av.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
Nasjonalt
Også nasjonalt blir det markeringer i forbindelse med 10 årsdagen.
Det blir markeringer i regjeringskvartalet, ved Oslo domkirke, Hole kirke, på Utøya og mottakelse i Oslo rådhus.
NRK1 vil på kvelden overføre det nasjonale minnearrangementet som skal foregå i Oslo Spektrum.
Kong Harald
Tilstede blir blant annet Hans Majestet kong Harald, statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, samt leder i AUF Astrid W.E.Hoem.
En rekke sterke artistnavn står på plakaten for minnearrangementet.
Foruten representanter fra det offisielle Norge vil publikum bestå av berørte etter terroren.
Programmene for de nasjonale arrangementene finner du på regjeringens nettside.