HYLLEST: «The Five Ways» heter albummet til trioen Roger Arve Vigulf er medlem av, og utgivelsen er en hyllest til Jimmy Giuffre, en amerikansk komponist, arrangør, orkesterleder og klarinettist. Foto: Privat


Hyller Giuffre

Ga ut hyllingsalbum

 


byline friwal

PUBLISERT
5.desember 2022 

Spjelkavika.no

NYHETER

KULTUR

ALBUM

 

Roger Arve Vigulf fra Spjelkavika ble introdusert for instrumentet klarinett i Spjelkavik skolekorps på 70-tallet.
 
I snart 35 år har klarinetten vært yrket hans, i tillegg til at han også er komponist og arrangør.
 
 
Hylningstrio
 
I fjor sommer gikk han i treenighet med Per Christian Arnesen på bass, og Bjørn Norvall Hoemsnet på piano og dannet Giuffre Memorial TRIO.
 
Nå er trioen klar med albumet «The Five Ways».
 
Bakgrunnen for dannelsen av trioen og utgivelsen er å hylle James Peter Giuffre, som gikk under navnet Jimmy Giuffre fra Dallas, Texas i USA.
 
Jazz storhet
 
Jazzmusikeren, som døde i 2008 var komponist, arrangør, klarinettist og leder av orkesteret sitt gjennom seks tiår fra 1940, til han på 1990-tallet ble rammet av Parkinsons sykdom.
 
Giuffre regnes i dag som en av de mest viktige innen jazz-historien, spesielt fordi han var en foregangsperson innen flere genre med jazz, og etter utgivelsen av «Free Fall».
 
Og det er nettopp denne innspillingen fra 1963 Roger og kollegaene ønsket å hylle, når de nå er plateaktuell med sitt tribute-album «The Five Ways».
 

(Saken fortsetter under bildet):

COVER: Slik ser coveret til Giuffre Memorial TRIO sin utgivelse «The Five Ways» ut

legendarisk
 
-Vi vil hylle denne legendariske innspillingen med Jimmy Giuffre, Paul Bley og Steve Swallow, og det i tradisjon med fri improvisasjonssjanger der musikken vår lages på stedet for øyeblikket, sier Roger, som har et litt annet begrep om denne tradisjonen.
 
-Vi omtaler det som ”kompovisasjon”, og ikke ”improvisasjon, siden vi er klassisk utdannede musikere og komponister, og altså ikke jazzmusikere.
 
Albumet trioen nå gir ut refererer til et av sporene på albumet fra 1963.
 
 
Klart mål
 
-Vårt mål er å bringe temperamentet og atmosfæren til «Free Fall» fremover i nåtiden, sier han.
 
Utgivelsen til Giuffre Memorial TRIO, «The Five Ways» er sluppet på alle digitale plattformer, for de som ønsker å høre.