JULENATT: Vi fikk være med på teaterøving da Pinsekirka forberedte seg på årets "Julenatt" forestilling. Klikk på bildet for å starte serien. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Femtende gang

Flere titalls tusen har sett Julenatt.

 

SE BILDESERIE ØVERST.


byline friwal

 

PUBLISERT
6.desember 2023Spjelkavika.no

KULTUR

JULENATT

PINSEKIRKA:

 

Joda, utgangspunktet kjenner vi, fra bibelhistorien om Jesu fødsel i en stall i Betlehem.
 
 
Julenatta
 
Denne historien som har fasinert verden i over to tusen år. Om frelseren som kom til verden under mildt sagt begredelige forhold, men som vokste opp og tok verdens synder på seg, før han ble korsfestet.
 
Det siste hører mer til påsken enn jul. For det er julens budskap Pinsekirka Filadelfia tar for seg når de for femtende gang inviterer til julespillet ”Julenatt”.
 
 
Moderne vri
 
Og selv om grunnhistorien er om frelserens fødsel, har Pinsekirka en litt ny vri hvert år.
 
-Årets ramme er om en familie på fire som kommer slitne hjem etter et julespill på skolen, forteller prosjektleder Mirjam Boge.
 
-Stemningen er hektisk i hjemmet. For på kjøkkenet har maten svidd seg.
 
-Det er da pappa i familien samler de andre rundt seg og setter seg ned for å fortelle om det som skjedde for over 2.000 år siden. Historien som minner oss på hvorfor vi feirer jul. Et budskap som bringer  fred, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet):

REGI: Med manus i hånd sender regissør Ingrid Rødset skuespillere, dansere og musikere på og av scenen, og gir kyndig veiledning for hver scene som skal framføres.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Mange i sving
 
Spjelkavika.no ble også i år invitert til en øving, ledet av regissør Ingrid Rødset.
 
I salen syder det av liv. Små og store venter på tur til å entre scenen til pinsekirka, som tidvis ser ut som et moderne hjem, dog med svidd mat på kjøkkenet, og Betlehem i år 0.
 
Med manus i hånden styrer regissør Ingrid troppene på og av scenen. Hennes ord er loven, og skuespillerne følger hver instruksjon. For dette skal sitte når premieren skal holdes på lørdag.
 
-Det er mange av dere i sving. Har du et tall?
 
-Det er rundt 100 mennesker som er engasjert i Julenatt. Og for oss er dette en utrolig kjekk årlig happening, smiler prosjektleder Mirjam.
 
 
Julenatt hele året
 
-Når begynner dere på forberedelsene?
 
-Noen av oss går rundt hele året og tenker på Julenatt og jobber med tankene på neste forestilling. Da med ideer og ting vi kan legge inn i forestillingen.
 
-Men vi har et kickoff i slutten av september med alle som vil være med på forestillingen. Deretter kjører vi på med ukentlige øvinger, sånn like over høstferien, forteller hun.
 
Noen av skuespillerne kjenner vi raskt igjen, ettersom de er som veteraner i Julenatt å regne. Andre er med for første gang, og rollene besettes av både godt voksne og små barn.

(Saken fortsetter under bildet):

PROSJEKTLEDER: Mirjam Boge er prosjektleder for julespillet Julenatt i Pinsekirka. Lørdag åpner hun dørene for publikum.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Flere tusen
 
For Julenatt er en forestilling for hele familien, understreker menigheten, og så er det jo ikke rent få som har fått med seg julespillet opp gjennom de foregående fjorten åra.
 
-Rundt 35.000 mennesker har sett forestillingen, forteller Mirjam Boge.
 
Når årets publikum kommer til Pinsekirka blir de møtt av jula allerede ute, der kirkens kreative sjeler som vanlig ønsker velkommen med en koselig juleinstallasjon.
 
 
Premiere lørdag
 
Inne reiser en tilbake i tid, til år 0. Og lørdag skal det skje to ganger. Først klokken 15.00, så 17.30.
 
Søndag blir det forestilling klokken 15.00.
 
En forestilling full av historiefortelling, vakker julemusikk, dans og skuespill ispedd humor og alvor.