BILDESERIE: Vi ble med på leken da elevene ved Spjelkavik barneskole tok statsråd Kari Nessa Nordtun med på moro i skolegården. Trykk på bildet for å få full skjerm og starte bildeserien. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Mer aktivitet

Niåringene hopper av.

 

SE BILDESERIE ØVERST.


byline friwal

PUBLISERT
4.mai 2024



Spjelkavika.no

NYHETER

SKOLE

REGJERINGEN:

 

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) lekte med barna på Spjelkavik barneskole.
 
Dramatisk
Og akkurat utelek og aktivitet er noe statsråden vil ha mer av. Og spesielt vil hun fokusere på et fenomen.
For når barn blir ni år så skjer det plutselig noe dramatisk.
 
-Vi ser at når barn når niårsalder så blir det plutselig mye mindre fysisk aktivitet. Dette er ikke bra, og noe vi vil endre på, sier Nessa Nordtun til Spjelkavika.no.
 
-Du har jo blitt kjent som en slags "mobiltelefondødar" siden du ble kunnskapsminister. Er det i den alderen barn får mobil? Og dermed er årsaken?
 
-Det ser jeg ikke bort fra, nei. For hele 95 prosent av alle 5.klassingene i Norge har en smarttelefon, sier hun.
 
Lekepatruljen
 
Det er Lekepatruljen ved Spjelkavik barneskole som sammen med skolen og Sunnmøre Friluftsråd som har bydd Nessa Nordtun opp til lek i skolegården.
 
Elevene storkoser seg sammen med statsråden, hennes følge, representanter for det politiske Ålesund og administrasjonen.

(Saken fortsetter under bildet):

EGEN LEK: Lekepatruljen ved skolen har også laget egne leker. Her er det Johannes som viser hva en ikke skal gjøre når en leker deres egen bøttelek.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Lagde lek
 
Johannes, en av elevene i Lekepatruljen viser en bøttelek de selv har laget, der det er om å gjøre å ikke rive ned bøttene.
Mia forklarte hvordan andre leker skulle utføres på riktig måte.
 
Friluftsrådet, representert av Inger Bakke og Viggo Solum viser statsråden og følget mange leker sammen med elevene.
 
Alt fra "Slå på ringen" og "Katt og mus" ble gjennomført, og der følget både fikk delta og være tilskuere.
 
Bekymret
 
-Skolen har et storslått miljø og et godt uteområde til lek og fysisk aktivitet. Og det er viktig både for motorikk, konsentrasjon og å ha det gøy, sier en statsråd som er generelt bekymret like vel.
 
-Norge gjør det ikke særlig godt på mange områder, for vi opplever et dramatisk fall i mattekunnskaper. Og vi ligger med 65 land over oss når det gjelder leseglede.
Dette bekreftes av SSI undersøkelsen fra før jul.

-Noe kan tilskrives pandemien, men vi faller generelt sammenlignet med andre land. Og de hadde også pandemi, understreker hun.
 
Nessa Nordtun trekker også fram mobbing som noe hun vil ha bedring på.

(Saken fortsetter under bildet):

FRILUFTSRÅDET: Inger Bakke og Viggo Solum fra Sunnmøre Friluftsråd var med og viste fram mange gamle og nye leker som passer i skolekården.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


 Digital kontroll
 
-Vi må få kontroll på det digitale, og være klare på når vi skal bruke skjerm.
Det digitale verktøyet er på mange områder bra, men jeg ønsker meg en mer praktisk skole. Blant annet med håndverksfag. Ha en praktisk tilnærming, noe som er fullt mulig i flere fag. For eksempel naturfag.
Her er det mulig med en mer praktisk tilnærming med å få elevene ut i naturen, forteller statsråden, som lover mer penger.
 
-Vi bevilger 127 millioner kroner som skolene kan bruke til mer praktiske ting, som eksempelvis utstyr.
Samtidig vil vi styrke skolebibliotekene med 30 millioner, og penger til nye dysiske lærebøker i skolen, sier hun.
 
Nessa Nordtun mener det ikke alltid er utstyr og store arealer som er nødvendig for økt lek og fysisk aktivitet. Noe Spjelkavik barneskole og Lekepatruljen viste fram sammen med Friluftsrådet.
 
Satser
 
-Uteaktivitet og fysisk lek er noe vi vil satse på. Vi var kanskje mer aktive på det for en tid tilbake, sier skolens nye rektor, Tor Arne Aasen.
 
-Dette faller jo rett inn i skolens visjon, som er "Leke, Le, Lær, på Spjelkavik vil vi være". Så dette er og skal være en integrert del i skolehverdagen vår. For barn er ikke skapt for å sitte stille, sier han.
 
-Vi skal lage robuste mennesker som takler livets opp- og nedturer. For det er vanskelig å få det inn senere i livene deres. Det må gjøres i skolealder, og vi skal ikke bare være en skole som produserer for akademia, men se hele mennesket. Det er vinn vinn, sier han.

(Saken fortsetter under bildet):

SATSING: Spjelkavik barneskole har fått ny rektor, og Tor Arne Aasen sier at det ligger i skolens visjon å være en aktiv skole.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


 Stor stas
 
-Hvordan opplevde dere å få en statsråd med på leken?
 
-Det var både kjekt og ærefullt. Det var Friluftsrådet og skolen som hadde initiativet, og at det skulle være lek ute under besøket.
Vi i skoleledelsen lyttet og tok med oss signalene.

-Elevene i Lekepatruljen, bestående av fjerde- og femte klassetrinn var ekstatiske over å få møte henne. Og det er jo god læring bare å få møte en statsråd. Det gir også sosial kompetanse, forteller rektor Tor Arne Aasen.
 
Det var mange med til Spjelkavik barneskole under besøket. Leder for Friluftsrådet Anne-Berit Støyva Emblem, kommunens nye kommunalsjef for oppvekst, Hildegunn Pedersen, og leder for komité for kultur og oppvekst, Tor Andre Gram Frank (Frp) var på plass, sammen med flere politikere fra kommunen.
 
Og statsråd Nessa Nordtun ble med og sørget for å skille katt og mus, og lærte nok noe av elevene Johannes, Mia og de andre i Lekepatruljen til Spjelkavik barneskole.