68 ÅRS HISTORIE: Det er et stykke spjelkaviksk industrihistorie som denne høsten fikk sitt endelikt. Da ble gamle Stokke fabrikker jevnet med jorden, noe Sølve Grimstad og sønnen Håvard har fått med seg i en fasinerende video. Video: SØLVE GRIMSTAD. Regi: HÅVARD GRIMSTAD for CONSTO
Slik forsvant fabrikken på 3,28 minutt
Far og sønn laget stilig timelap-video da gamle Stokke fabrikker ble revet.
21. oktober. 2016
Spjelkavika.no | NYHETER: Denne høsten fikk en 68 år gammel historie sin slutt. Gamle Stokke fabrikker i Spjelkavika måtte vike for videre kjøpesenterutbygging for Amfi Moa.
Det fikk en far og en sønn til å feste et kamera på et kafevindu i over to måneder for å lage det som ble en flott timelap-video (over).
Vår industrihistorie
Det var her kompanjongene Bjarne Møller og Georg Stokke etablerte sin møbelfabrikk i 1948, etter først å ha leid lokaler siden oppstarten i 1938.
I 1956 kjøpte Georg Stokke ut sin kompanjong, og selskapet ble til Stokke Fabrikker AS.
Like ved lå skofabrikken, det som i 1972 ble det første lille frøet i det som nå er på vei til å bli landets største kjøpesenter, eid av Olav Thon, nemlig Moa Varehus.
Få, om noen visste da at det som da var fotballbaner og dyrkamark like over veien skulle bli kjøpesenteret Amfi Moa. For i 1983 åpnet ordfører Svein Tømmerdal Moa butikksenter, og siden har spadetak avløst spadetak.
Utvidelser
Og nå i høst har altså den gamle Stokke fabrikker forsvunnet som et ledd i denne utbyggingen, etter at den gamle skofabrikken på andre siden av gata hadde utvidet og fått på plass det østlige ”brofestebygget”.
Nå kommer utvidelsen der Stokke fabrikker sto med blant annet det vestlige ”brofestebygget” og aller de nye aktørene eiendomskongen Thon la fram for oss i april.
(Saken fortsetter under bildet):
UTVIDELSEN: Slik sier arkitektene at den nye delen av Amfi Moa skal se ut når det står ferdig i 2018.
Ill: Slyngstad Aamlid Arkitekter AS
Joda, vemodig er det nok. Mer for noen enn for andre kanskje, for det er mange i Spjelkavika som har hatt sin arbeidsplass hos Stokke, der de laget verdenskjente Tripp Trapp stolen blant annet. Et av de mest forsøkt kopierte norske eksportproduktene vi har.
Laget video
Og når entreprenørselskapet Consto Nordvest fikk i oppdrag å rive det gamle bygget så fant Sølve Grimstad og sønnen Håvard ut at de skulle forevige rivingen med en timelap-video.
-Vi tok vel rundt 10.000 bilder med et gopro-kamera vi festet på vinduet til kafeen på Moa Gård, forteller Sølve, som er ansatt i Consto Nordvest.
-Hyppigheten ble satt til ett bilde hvert femte minutt, men vi brukte snaut halvparten av de 10.000 bildene kameraet tok opp.
Når bygget var jevnet med jorden redigerte sønnen Håvard hele materialet til en spennende timelap-video. Og det ble en fascinerende film der ikke bare rivingen, men høstens skiftende vær gjennom prosessen kom godt fram.
-Det hele begynte 9.august, og ble avsluttet forrige uke, så høsten og rivingen av bygget kom godt fram, forteller Sølve til Nettavisen spjelkavika.no.