KOMITEEN: I lett snødrev samlet 17.mai komiteen på Lerstad seg for å sette nye tanker ut i livet, men like vel lage en tradisjonell feiring. Foto: 17.maikomiteen Lerstad.


Tar 17.mai grep

Erstatter program med nettet og sponsortavle.

 


byline friwal

PUBLISERT
4.april 2024Spjelkavika.no

NYHETER

17.MAI

LERSTAD:

 

Ute kommer det dalende store snøflak, men inne på Lerstad barneskole har 17.mai komiteen samlet seg.

 

Tradisjoner
 
Det samme gjør lignende komiteer rundt om i landet disse dager, for er det noe som kommer raskt på så er det feiringen av nasjonaldagen.
 
Modellene er mange, og på Lerstad er det foreldrene til 4.klassetrinn som tradisjonen tro står for planleggingen og gjennomføringen av den store dagen. Noe både barna og foreldrene gleder seg til, og ikke med rent få sommerfugler i magen.
 
Fellene kan faktisk ligge der. For 17.mai komiteen på Lerstad har, i likhet med de aller fleste komiteer et ferdig opplagt løp både for gjøremålene og gjennomføringen.
 
 
Modige
 
Å gå utenfor ”oppkjørt løype” kan nemlig raskt føre til skråblikk fra sambygdingene. Men på Lerstad gjør de nå alvor av en gammel tanke.
LEDER: Lars-Ove Håhjem er leder for 17.mai komiteen på Lerstad. Foto: PRIVAT
 
De dropper nemlig det tradisjonelle 17.mai programmet med sponsorer i papirformat.
 
-Dette har blitt diskutert tidligere år å gjøre endring rundt det å trykke opp programhefte, der sponsorene har sine logoer. Så ideen er ikke helt fersk, men nå prøver vi det ut, sier Lars-Ove Håhjem som er årets leder i 17.mai komiteen (Bildet).
 
Nett og vegg
 
Det skal ikke mye fantasi til for å tenke at inntektene fra lokale sponsorer er viktig for komiteen og arrangementet. Der mener lederen at en kan puste lettet ut.
 
-Vi vil erstatte papirprogrammet med en sponsorvegg, og i tillegg lage programmet for selve dagen i digitalt format en kan finne på et eget nettsted. Og heldigvis har samtlige sponsorer ønsket ideen varmt velkommen, slår han fast.
 
-Samtidig har vi plass til enda flere lokale sponsorer som vil være med og støtte dette engasjementet, legger Håhjem til.
 
For et engasjement ligger så absolutt bak når komiteen gjør endringer i noe som har vært en tradisjon i mange år.
 
 
Miljøtiltak
 
-Bakgrunnen er å redusere avfallet, og dagens 4.klassinger har et stort engasjement for å ta vare på naturen.
Og bærekraft ligger fremst i pannebrasken på den oppvoksne generasjonen. Derfor tar vi foreldre flere gjennomtenkte valg for denne feiringen, forteller han.
 
Og de går enda lenger. For på selve dagen blir det også bedre muligheter til å kildesortere under feiringen.
 
Samtidig vil 4.klassingene gå rundt i sine nabolag med rykende ferske loddbøker, for sosial bærekraft er også et tema på Lerstad.

(Saken fortsetter under bildet):

KORPS: Korps hører med også på 17.mai. Og dirigent Ingolf Dragset vil forberede sine musikanter i år som åra før.
Arkivfoto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


 
Aktiviteter
 
Nestleder i komiteen, Fride Sortehaug poengterer at overskudd fra feiringen går til kjekke aktiviteter for klassetrinnet.
 
-Det styrker det sosiale miljøet, og siden vi har et så godt samarbeid med læreren, vil dagens 4.klassinger få loddsalg med en klassekamerat som lekse, så vi håper lerstadfolket tar godt mot dem, sier hun.
 
 
Korps og hurra
 
En skal fortsatt rope hurra med flagg i hånd, nyte korpsmusikk, is, pølser og ha både taler, staffett og leker på Lerstad. For selv om komiteen endrer på noe så blir det en tradisjonell feiring.
 
-17.mai er ofte omtalt som barnas dag, og vi håper å få til dette både i selve gjennomføringen og opplevelsen av en slik feiring. Men også med en tanke på fremtiden deres, sier en stolt Lars-Ove Håhjem på vegne av resten av gjengen i komiteen.