KANALVANDRER: Lørdag kan du bli bedre kjent med kanalen gjennom Spjelkavika. Lærer og kjentmann Bjørn Ødegaard og redaksjonen i Vika-boka inviterer til kanalvandring. Foto: VIKABOKA


Kanalvandring

Historien ukjent for for mange.

 


PUBLISERT
25.april 2024Spjelkavika.no

NYHETER

KULTUR

KANALEN:

 

-For de aller fleste av elevene mine er kanalen og historien rundt ukjent.

 

Inviterer

Det sier Bjørn Ødegaard som i mange år har tatt med seg elevene sine på vandringer i Spjelkavik og langs kanalen.

Førstkommende lørdag klokka 13.00 inviterer redaksjonen i Vika-boka til kanalvandring med Ødegaard som kjentmann og historieforteller.

 

Industri og kraft

-Jeg har hatt Spjelkavik som tema i undervisninga lenge, og jeg har lagt vekt på å ta med meg elevene ut fra klasserommet slik at de kan få møte virkeligheten, sier Bjørn Ødegaard.

-Kanalen gir grunnlag for å fortelle om industriutviklinga på Sunnmøre generelt og i Spjelkavika spesielt, og elevene får vite at vann har vært en riktig ressurs. Og de får forhåpentligvis en helt annen forståelse for hva både elva og kanalen har betydd for Spjelkavik.

(Saken fortsetter under bildet):

HISTORIE: For noen tiår siden var kanalen mindre gjengrodd og mer synlig enn den er i dag. Der bussene til Spjelkavikruta står ligger i dag Kiwi.
Foto: Fylkesfotoarkivet


Vika-boka

Arbeidet med Vika-boka er i full gang, og det har vært flere samlinger på biblioteket på Moa der folk har bidratt med historier, bilder, utklipp, dagbøker og annen dokumentasjon som redaksjonen i Vika-boka har satt stor pris på.

Denne lørdagen blir det altså samling under åpen himmel, og det hele starter der kanalen starter – altså ved slusene i vestenden av Lillevannet.

-Så går vi langs kanalen, via inntaket til rørgata og helt ned til kraftstasjonen, sier Ødegaard.

 

Vil renovere

Nå har det som kjent også blitt satt i gang et spennende arbeid i regi av Spjelkavikas venner der målet er å oppgradere kanalen og området rundt slik at det kan bli en perle for bydelen. Håkon Teigen og Inger Johanne Langeland vil orientere om dette arbeidet i løpet av vandringa.

Arrangørene håper at mange vil benytte et par timer på lørdag til å bli bedre kjent med det som er et unikt kulturminne.

FRAM FRA GLEMSELEN: Kanalen er ikke like framtredende i dag, noe blant andre Spjelkavikas venner vil gjøre noe med. Disse planene får du høre mer om på kanalvandringen lørdag.
Foto: SPJELKAVIKA.NO